Regels en richtlijnen scootmobiel
Waar moet een scootmobiel aan voldoen?
Een scootmobiel moet aan diverse eisen voldoen, voordat deze in gebruik genomen mag worden of überhaupt verkocht mag worden aan de consument. Er gelden regels voor de afmetingen van de scootmobiel, snelheid en veiligheid. Naast het regelen van de juiste verzekering, gelden er nog een aantal eisen aan de bestuurder en zijn of haar rijgedrag op de weg. Lees gauw verder om alles te lezen over waar een scootmobiel aan moet voldoen!
Een scootmobiel moet voldoen aan:
De maximum snelheid
De maximale snelheid van een scootmobiel is afhankelijk van de plek waar wordt gereden. In het algemeen kan gezegd worden dat de bestuurder van een scootmobiel zich dient aan te passen aan de andere weggebruikers. D.w.z. op het trottoir gedraagt u zich als een voetganger, met voetgangerssnelheid (max. 6 km/u) . Op het fietspad volgt u de verkeersregels van een fietser en op de rijbaan volgt u de verkeersregels die gelden voor motorvoertuigen.
Het is niet toegestaan om met een scootmobiel op autowegen of autosnelwegen te rijden.
Verschillende afmetingen
De volgende wettelijke eisen zijn gesteld aan de maximale afmetingen van scootmobielen:
- Een scootmobiel mag niet breder zijn dan 1,10 meter.
- Een scootmobiel mag niet langer zijn dan 3,50 meter.
- Een scootmobiel mag niet hoger zijn dan 2,00 meter.
Gelukkig voldoen alle scootmobielen op de markt ruimschoots aan deze eisen. Afhankelijk van het gebruiksdoel van de scootmobiel verschilt de eigenlijke afmeting. Bijna alle scootmobielen passen door normale deuropeningen en zijn daarom nagenoeg overal toegankelijk. Voor langere afstanden is het fijn als de scootmobiel wat stabieler op de weg staat, onder andere door brede wielen. Dergelijke scootmobielen hebben vaak ook een hoger zitgedeelte, waardoor men een beter en prettiger overzicht heeft op de weg.
Eisen aan bestuurder
Naast eisen aan de scootmobiel, gelden er ook nog eisen aan de bestuurder van een scootmobiel. De minimum wettelijke leeftijd voor het besturen van een scootmobiel is 16 jaar. Dat is enkel zo wanneer de scootmobiel harder kan dan 10 kilometer per uur. Ligt de maximumsnelheid van de scootmobiel onder de 10 kilometer per uur, dan geldt er geen minimumleeftijd. Er is geen rijbewijs nodig om een scootmobiel te mogen besturen. Wel worden er door heel Nederland instructie- en theorielessen betreft de scootmobiel aangeboden, om de mensen die er geen ervaring mee hebben wegwijs te maken. Ook bij MobiVit kunt u op verzoek rijlessen aanvragen.
Eisen aan rijgedrag
Naast de maximumsnelheid waar u zich aan moet houden, mag u in feite zelf weten welk wegonderdeel u wilt gebruiken. Scootmobielen zijn toegestaan op de stoep, het (brom)fietspad en de rijbaan. Voor de veiligheid is het natuurlijk verstandig om zo veel mogelijk de rijbaan te vermijden en voor het fietspad te kiezen. Scootmobielen zijn niet toegestaan op autowegen of autosnelwegen, gezien dit voor levensgevaarlijke situaties kan zorgen. De verdere verkeersregels waar scootmobielbestuurders zich aan moeten houden zijn de regels van de weg waar op dat moment op gereden wordt. Zo krijgt u op een zebrapad bijvoorbeeld voorrang en mag u uw scootmobiel parkeren op de stoep.
Eisen aan voertuig
Ten slotte zijn er nog een aantal eisen die het voertuig omvatten. Zo zal er in het donker of bij slecht zicht gereden moeten worden met verlichting aan de voor- en achterkant. Daarnaast moet u de scootmobiel verzekeren. Een kenteken is dus niet nodig, maar een verzekeringsplaatje achterop het voertuig wel. Een WA-verzekering is hierbij dus minimaal vereist. MobiVit kan bij aankoop desgewenst uw gegevens en die van uw aangeschafte scootmobiel doorgeven aan een verzekeraar. Op het moment van afleveren is uw scootmobiel dan verzekert, de verdere afwikkeling regelt u dan zelf met de verzekeraar.
Samengevat: waar een scootmobiel aan moet voldoen
Dit waren belangrijke regels en eisen waar scootmobielen aan moeten voldoen. Er gelden dus maximumsnelheden en maximumafmetingen voor scootmobielen. Deze zijn afhankelijk van de weg waar op dat moment op wordt gereden, maar ook het gebruiksdoel van de scootmobiel. Naast deze zaken gelden er nog eisen aan de bestuurder, aan het rijgedrag van de bestuurder en aan het voertuig zelf. Het is van belang dat u goed op de hoogte bent van al deze zaken, zodat u veilig en goed voorbereid de weg op kan!
Wilt u meer informatie over scootmobielen? Bel ons op 0591 381 651 of neem contact met ons op via het contactformulier. Onze medewerkers staan u graag te woord bij al uw vragen! Zij zullen u van passend advies voorzien.
Meer artikelen
- Gebruikte versus nieuwe scootmobiel
- Waarom zou ik een scootmobiel aanschaffen?
- Welke scootmobiel past bij mij?
- Regels en richtlijnen scootmobiel
- De voor en nadelen van een scootmobiel
- Veilig op pad met een scootmobiel
- Scootmobiel rijlessen van Mobivit
- Wat kost een scootmobiel?
- Vier tips voor het onderhouden van uw scootmobiel
- Eropuit met de scootmobiel? Bekijk hier scootmobielroutes in 5 provincies
- Waarom een sta-op stoel?
- Hoog-laag bed kopen? Deze 4 factoren beïnvloeden de prijs
- Hoog laag bed huren in plaats van kopen?
- Waarom een relaxfauteuil?
- Rollator mee op vakantie? Het kan!
- Waarom een Rollator?
- Waarom een hoog-laag bed?